hoe verloopt de ontwikkeling van de kindervoet

 

Ouders maken zich vaak zorgen over de voeten en stand van de benen van hun kind. Vaak is deze bezorgdheid niet nodig. In de meeste gevallen gaat het om de normale ontwikkeling van voeten en benen, die past bij de leeftijd van het kind. Een platvoet, O-benen, X-benen, het komt over het algemeen allemaal weer goed. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts.

Heeft een kind vaak last van één van onderstaande klachten, dan is een afspraak bij de podotherapeut zinvol.

  • overmatig struikelen
  • niet lang willen of kunnen lopen
  • afwijkende of kromme stand van de tenen
  • pijn in enkels, knieën, heupen of rug
  • pijn tijdens het sporten
  • vermoeidheid in voeten en/of benen
  • pijn in de voeten
  • pijn in de hiel
  • ingegroeide teennagels

De kindervoet kan niet worden vergeleken met de volwassen voet:

 

0 – 2 jaar

Na de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in de voet aanwezig en werken ook de voet- en beenspieren nog niet optimaal. oefenen de voet- en beenspieren door te trappelen met hun voetjes.

De botten bestaan nog uit kraakbeen.

Onder de babyvoet zit een dik vetkussen waardoor de voet er afgeplat uitziet en een groot draagvlak heeft. In de loop van de eerste jaren verdwijnt dit vetkussen en ontstaat de voetholte.
Rond het eerste levensjaar (10-18 maanden) waagt een kind zijn eerste stapjes. Dit proces mag niet overdreven gestimuleerd worden. Uw kind gaat staan en lopen zodra de voet klaar is om het eigen lichaamsgewicht te dragen.

Het is normaal dat de benen van uw baby een O-stand hebben. Dit vergemakkelijkt het nog onzekere voortbewegen.

 

 

2 – 6 jaar

Rond het tweede jaar kan een X-stand van de benen ontstaan. Meestal gaat dit tussen het zesde en het achtste jaar vanzelf over. Ook hebben kinderen in deze leeftijdsfase nog vaak platvoeten.

 

 

6 – 8 jaar

De stand van de X-benen herstelt zich waarna de voeten en benen recht staan. Rond deze leeftijd ontwikkelen platvoeten zich tot een normale voetboog. Tot de leeftijd van 6 tot 8 jaar is er geen reden om ongerust te zijn als de stand van de kindervoet niet overeenkomt met wat voor die leeftijd gebruikelijk is.

 

 

Goed passend schoeisel

De rol van goed passend schoeisel is zo groot dat gesteld kan worden dat na aangeboren afwijkingen, het dragen van verkeerde dan wel niet passende schoenen en sokken de grootste oorzaak zijn van standafwijkingen in de voet. De grootste reden hiervoor is dat de kindervoet nog soepel en snel te beïnvloeden is door krachten van buitenaf, zoals de schoenen en sokken. Door deze soepelheid zal het kind ook geen pijn aangeven bij het dragen van een niet passende schoen. Van alle kinderen met een voetprobleem dienen als eerste de schoenen geïnspecteerd te worden, waarbij nagegaan moet worden of de schoen passend is voor de voet.
Het is verstandig kindervoeten elke 2 à 3 maanden op te laten meten en de schoenen en sokken, kousen, maillots, slofjes, te vervangen als deze te klein zijn. Wacht niet tot een schoen versleten is. De kindervoet kan plotseling groeien zonder dat de ouders dit opmerken. De groeisnelheid van de kindervoet ligt tot het 4e jaar op 1 schoenmaat per 4 maanden. Van het 4e tot het 6e jaar zal de groei circa 1 schoenmaat per 6 maanden zijn. Van het 6e tot het 8e jaar groeit de voet iedere 8 maanden met ongeveer 1 maat en van het 8e tot het 10e jaar neemt de groei af tot 1 maat per 11 maanden. In de pubertijd groeit de voet 1 maat per 3,5 maanden. Als een kind later de pubertijd in gaat, komt de groeipiek later op gang.

 

Heeft u vragen of wilt een afspraak maken dan kunt u ons van maandag t/m vrijdag bellen op ons centrale nummer: 035 8871565.